Web sitemizde size daha iyi ve kaliteli hizmet sunabilmemiz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar: Gizlilik ve Çerez Politikası
Boyun Fıtığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Boyun Fıtığı Nedir ?
Boyun kısmımızda 7 Adet omurga,5 adet disk ve omirilik denilen sinir ağları mevcuttur,içi jelatinöz adı verilen sıvı ile dolu,dışı ise sert bir tabakadan oluşan diskler omurgalarımızın arasına yerleşmiş ve omurganın yükünü azaltan yapıdır.bu yapılar travmalar,ani hareketler,uzun süre hareketsizlik ve yaşlanmaya bağlı su kaybı sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybına neden olur,diskin sert olan dış tabakası yırtılarak içindeki sıvı omurilik kanalı ve sinir köklerini sıkıştırmaya başla,.bu sızma sonucu sıvıların sinir uçlarına yapmış olduğu basılardan dolayı boyun ve kol kısımlarında ciddi ağrılar oluşur işte bu klinik tabloya boyun fıtığı denir.
NASIL ANLAŞILIR
Her boyun ağrısı boyun fıtığı olduğumuz anlamına gelmez.Eğer oyun ağrılarımız 3-4 gün aralığında geçmiyorsa veya boyun ağrımızın yanında sırt,kol ve omuzlarda ağrı mevcutsa yada kollarda güç kaydı ,karıncalanma,reflekslerde azalma gibi durumlar mevcutsa yüksek ihtimal boyun fıtığı olmuşuzdur.
NE YAPMALIYIM
Bu durumda hastalığınızın teşhisinin yapılması için tek yöntem hekime başvurmaktır,hekiminiz boyun fıtığı teşhis ederse durumunuzu daha yakından görebilmek adına sizden MR,bilgisayarlı tomografi ve EMG istiyebilir,böylece boyun fıtığınızın yerini,şiddetini ve sinirlerinizin ne kadar bu durumdan etkilendiğini görebilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedaviye ilk olarak hasta eğitimi ile başlanır,boyun fıtığı olan hastalara doğru duruş ve oturma pozisyonları doktorlar tarafından anlatılır,aynı zamanda hastaya uygun ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar verilir ve mutlaka hasta için boyunluk takması ve silikon yastık kullanması tavsiye edilir.Takılacak olan boyunluk baş kısmımızın omura olan yükünü azaltacağından ve boynun ani hareketlerini kısıtlayacağından dolayı iyileşme sürecini hızlandıran önemli bir tedavi aracıdır.Silikon yastık ise kronik hale gelmiş boyun ağrılarınızı yatak da uyku vaziyetinde iken hafifletir boynunuza normal yastıkların uyguladığı baskıyı ortadan kaldırır rahat yatmanızı sağlar.Bundan dolayı her iki medikal ürünün kullanılması şarttır.Burada dikkat edilmesi gereken konu,boyunluk kullanımı doktor tavsiyesi ile günde 3-4 saati aşmamalı aksi halde boyun kaslarında tembellik oluşumuna sebebiyet verebilir,bu konuya dikkat edilmelidir.
Yukarıda bahsettiğimiz tedavi yöntemine istirahat tedavisi deniliyor %90 olumlu sonuçlar verir.Bu tedaviye rağmen ağrılarınız geçmiyor ve daha da artıyorsa,diğer yöntemde Fizik tedavi uygulamalarıdır.Deneyimli fizik tedavi uzmanları ile boyunda itme,çekme ve germe egzersizleri yapılabilir.Boyun omuru çevresindeki kasları güçlendirebilmek için boyun fıtığı egsersizleri önerilir.Son çare ameliyattır.Bu ameliyatları beyin cerrahları yapmaktadır.
AMELİYATTAKİ YÖNTEMLER
Boyun Fıtığının Cerrahi tedavisinde bir çok farklı yöntem uygulanmaktadır? Bu yöntemler fıtığın büyüklüğüne ve konumuna göre belirlenir.
Nukleoplasti (Buharlaştırma tedavisi)
Bu yöntemde omurlar arası yastıkçığın içine bir iğne yerleştirilir. İğnenin içinden bir radyofrekans elektrodu geçirilir. Bu elektrod sayesinde verilen enerjisi ile diskin parçalanıp buharlaştırılması sağlanır. Sonuçta, diskin hacmi azalır bu da ağrının azalmasına yol açar. Bu tedavi hafif ve bazı orta düzeydeki fıtıklarda uygulanmaktadır. İşlem genel narkoz olmadan 10 dakikada tamamlanır. Hasta 1-2 saat sonra taburcu edilir ve hasta kısa sürede işinin başına dönebilir.
Mikrodiskektomi
Bu yöntemde, boynun ön tarafında yapılan kısa bir kesiden girilerek mikroskop altında boyun fıtığı çıkartılarak sinir kökü rahatlatılır. Disk yastıkçığı boşaltıldıktan sonra yerine kemik veya yapay eklem konur. Hasta, ameliyattan sonra aynı gün veya ertesi gün ayağa kaldırılarak, yürütülür ve taburcu edilir.
Füzyon
Çıkarılan disk yasıkcığının yerine nadiren her hangi bir yapı konmazken, bir çok hastada boşluğu doldurmak amacı ile kemiksel veya kafes + kemikten oluşan bir takoz konur. Konan kemik parçanın iki omur arasında zamanla kaynamaya yol açar.
Yapay Disk Yastıkçığı Kullanımı
Son zamanlarda yaygınlaşan bu yöntemde, çıkarılan disk yastıkçığının yerine yapay disk uygulanmaktadır. Buradaki amaç yastıkçığın çıkarılmasından sonra hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmaktır. Boyun Fıtığı, Ameliyattan Sonra Tekrar eder mi?
İyi ve tecrübeli bir elde yapılan ameliyatta, fıtığın tamamı çıkartılır. Tekrar etmez