Web sitemizde size daha iyi ve kaliteli hizmet sunabilmemiz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar: Gizlilik ve Çerez Politikası
Ayak Başparmak Çıkıntısı Halluks Valgus
Ayak Başparmak Çıkıntısı Halluks Valgus
Halluks Valgus, ayak başparmağında oldukça sık görülen ve yaygınlığı giderek artan ortopedik bir hastalıktır. Ayak başparmağının iç yanındaki kemik çıkıntısını ifade eder. Kesin nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse sadece başparmağı değil, tüm ayağı ilgilendirebilecek belirtilerle birlikte iş gücü kaybı, yaşam kalitesi bozukluğu ve estetik sorunlara yol açabilir. Özellikle ailesinde Halluks Valgus öyküsü olan biri genetik yatkınlığı nedeniyle erken yaşlarda önlem almalıdır. İlk fiziki belirtisi olan ayak başparmağı kemiğinin dışa doğru fırlaması, hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Halluks Valgus oluşumunun derecesine göre koruyucu ya da cerrahi tedaviye karar verilir.
Halluks Valgus nedenleri Halluks Valgus’un kesin nedeni belirsizdir ancak oluşumuna etki eden faktörlerin en önemlileri şunlardır: Aile öyküsü, kalıtsallık Dar ya da yüksek ökçeli ayakkabılar Aşil tendonu kısalığına sahip olmak Aşırı hareketliliğe bağlı eklem gevşekliği gelişmesi Düztaban ya da taraklı (enli ve yayvan) ayak sahibi olmak Zayıf bağ dokularına sahip olmak Ayak yaralanmalarına (kırıklar gibi) bağlı olarak gelişen ayak deformasyonları Obezite veya aşırı kilolu olmak ve uzun süre ayakta durmak Romatoid artrit hastası olmak Halluks Valgus belirtileri Ayağın görünümünün değişmesi Bünyon etrafında ağrı (bazen iltihaplı) Bünyon etrafında şişlik ve cilt kızarıklığı Bazı durumlarda uyuşukluk, yanma ya da karıncalanma Bünyon kötüleşip deformasyon arttıkça (ayak şekli değiştikçe ağırlık dağılımı da değişeceğinden) yürümede zorluk Halluks Valgus teşhisi Genelde fiziksel muayenedeki gözlem Halluks Valgus teşhisi için yeterlidir. Ancak bazen bünyonun derecesine göre cerrahi müdahale gerekebilir. Bu dereceyi saptayabilmek için de ayak yere basılı dururken ön-arka ve yan ayak röntgen filmleri çekilir. Halluks Valgus’un bir daha tekrarlamasını önlemek için derecesini doğru değerlendirerek cerrahi müdahalede bulunmak son derece önemlidir. Halluks Valgus dereceleri Genellikle Halluks Valgus’un deformasyon derecesi ayak başparmağının normal pozisyondan sapma açısıyla belirlenir. Halluks Valgus açıları şunlardır: 1. Derece (hafif): 15–20° 2. Derece (orta): 21–39° 3. Derece (şiddetli): 40°’den fazla Bir başka Halluks Valgus şiddetini derecelendirme yöntemi intermetatarsal açı (IMA)’dır. Ölçüt birinci ve ikinci metatarsal kemiklerin uzunlamasına eksenleri arasındaki açıdır ve bu normalde 9 dereceden küçüktür. Metatarslar, ayak parmakları ve ayak bileği arasındaki ayak tarak kemikleridir. Halluks Valgus tedavisi Konservatif (koruyucu) tedavi Halluks Valgus’un tedavisinde ilk seçenek her zaman cerrahi müdahale değildir. Özellikle hafif dereceli bünyonlar cerrahi olmayan farklı koruyucu yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Bu tedaviler şunları içermektedir: Fizyoterapi ve ayak egzersizi Ayak başparmağının deformasyonuna uygun, ayağın içinde rahat ettiği ayakkabılar Ayakkabıları genişletmek için profesyonel ayakkabı kalıpları Ağrıyı yatıştırmak için (bünyon üzerine konan) bünyon petleri Gece ateli, özel ayakkabılar gibi ortotik cihazlar İhtiyaç duyulduğunda iltihap ve ağrı giderici ilaçlar kullanmak İltihaplanma ve ağrıdan kurtulmak için bünyon üzerine buz tedavisi uygulamak Ağrıya yol açabileceğinden uzun süreli ayakta iş yapmaktan kaçınmak Eğer tüm cerrahi olmayan yöntemlere rağmen ağrı şiddeti artar ve günlük hayatı etkileyecek boyutlara ulaşırsa cerrahi tedavi tek seçenektir.